Lång väntan på en svamp

Den fjälliga ringtrådingen växte ganska fuktigt i en rik granskog. Jättåsarna NR, Fagersta kommun. 30 augusti 2017. Foto:Lars Bsenko

Jag har studerat och letat svamp i vår natur sedan drygt 40 år tillbaka. De första 10 åren gjordes artbestämningar med hjälp av utländsk litteratur. Bibeln i detta sammanhang var då Kleine Kryptogamenflora IIb/2 skriven av Meinhard Moser, en specialist på spindelskivlingar. År 1984 kom en svensk bildflora, Ryman/Holmåsen Svampar. Denna bok som har kommit ut i flera utgåvor har säkert betytt extremt mycket för svenska amatörmykologer och höjt kunskapsnivån i denna målgrupp. Jag själv har länge intresserat mig för det knepiga släktet Trådingar (Inocybe) och i Ryman/Holmåsen finns en bild på en tråding (fjällig ringtrådskivling sid 469)som jag har sökt i drygt 30 år utan att lyckas finna. När jag besökte Jättåsarna NR i Fagersta kommun den 30 augusti i år så stod den där framför mig helt plötsligt. Den eufori och glädje man då känner går knappast att förklara. Äntligen får jag se den i verkligheten, Visserligen bara 2 exemplar men ändå!
Är det en mycket blyg svamp? Ja, den är sällsynt och kräver kalk i jorden vilket vi inte har i vår kommun. Ännu finns det många fynd att se fram emot i vår natur.

Lars Bsenko

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.