Nattliga insekter

Nu när skymningen börjar falla allt tidigare kan man en mild kväll ta sin ficklampa och gå ut och lysa på blommorna i rabatten för att se att det är full aktivitet av fjärilar av allehanda slag, såväl små som stora. Nattfjärilarnas ögon är stora och reflekterande så man ser små lysande prickar när man lyser på dem.

Om man är intresserad av nattliga insekter så kan man testa att locka dem med någon söt blandning som man stryker på t.ex. en trädstam. Fruktmos, sirap eller honung i olika blandningar brukar fungera. Gärna lite vinäger som sprider doft. Blandningen kan locka stora fina nattfjärilar, till exempel bandflyn och ordensband med röda eller blå bakvingar. Naturligtvis också getingar, ibland bålgetingar.

Bålgetingar är vanligtvis lugna och oförargliga djur som man inte behöver vara rädd för. Den har från att tidigare ha varit sällsynt och rödlistad ha återhämtat sig. För 20 år sedan fanns den i länet bara på ett fåtal ställen vid Mälaren men har nu spritt sig norrut och kan påträffas på flera ställen i Surahammars kommun. Den är inte längre rödlistad.

Med lite tur kan det dyka upp lite ovanligare insekter, t.ex. skalbaggen bålgetingkortvinge. Den har tidigare varit rödlistad som sårbar men i och med att bålgetingen spritt sig betraktas bålgetingkortvingen inte längre som sårbar. Dess larver lever nämligen i bålgetingbon. En stor skalbagge, närmare 3 cm med korta täckvingar och sågade antenner. I lampsken har den silverfärgade tvärband. Den är fortfarande sällsynt, möjligen beroende på nattliga vanor. Första fyndet i kommunen häromdagen utanför min bostad just på lockbete på en trädstam. Än så länge nordligast i länet. Kul fynd.

Einar Marklund

Bålgetingkortvingen ser tvärrandig ut i lampljus. Statargatan, Surahammar 22/7 2019. Foto: Einar Marklund

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.