Ängssvampskurs i Sura och Hallsta

Helgen 19-21/9 har SMF, Sveriges mykologiska förening, genomfört en ängssvampskurs i Sura och Hallsta kommuner, där några av våra finaste naturbetesmarker ”dammsugits” på svampförekomst. Den regnfattiga sommaren och hösten till trots, blev resultatet över förväntan. I Västsura ekhage hittades ett 15-tal vaxskivlingsarter i släktet Hygrocybe. Flera exemplar av den sällsynta och rödlistade kastanjesoppen noterades också där. Besöket i Elingbos betesbackar var mindre lyckat, då markerna där inte betats under 2014. De 16 kursdeltagarna ansåg att allt borde göras för att rädda dessa underbara betesbackar, vilket är synonymt med att de årligen ska betas. I Skogsmuren visade vi lokalen med fältgentiana och där spisades också medhavd fältlunch, innan en sväng i brandområdet öster om Öjesjön företogs.
Kursen avslutades på söndagen med besök på Hornsåsen och i Stora Ekebys hagmarker söder om Strömsholm. I hagen med ädellöv hittade vi arter som rostticka, brun borstticka, oxtungssvamp, skumticka, ringmussling, svartöra och sidenticka. Från Hornsåsen kan nämnas backnopping och spetsvaxskivling. Som förläggning nyttjades Skantzö camping. Kursledare var Kill Persson från SMF, kursdeltagarna kom från Syd- och Mellansverige och undertecknad tjänstgjorde som lokal guide i markerna.
Tom Sävström

Kill Persson tar mot vaxskivlingar från intresserade kursdeltagare. Västsura ekhage, 20/9 2014. Foto: Tom Sävström

Kill Persson tar mot vaxskivlingar från intresserade kursdeltagare. Västsura ekhage, 20/9 2014. Foto: Tom Sävström

Utforskning av spännande gräsmarker i Elingbo, 20/9 2014. Foto: Tom Sävström

Utforskning av spännande gräsmarker i Elingbo, 20/9 2014. Foto: Tom Sävström

 

Mörkfjällig vaxskivling hittades i betesmarken i Elingbo, 20/9 2014. Foto: Tom Sävström

Mörkfjällig vaxskivling hittades i betesmarken i Elingbo, 20/9 2014. Foto: Tom Sävström

Ringmussling växte på ek i Stora Ekebys ädellövhage. 21/9 2014. Foto: Tom Sävström

Ringmussling växte på ek i Stora Ekebys ädellövhage. 21/9 2014. Foto: Tom Sävström

 

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.