En fallen jätte, rapport 1.

Den fallna aspens nedre del. Lergropen 5/6 2015. Foto: Lars Bsenko

Den fallna aspens nedre del. Lergropen 5/6 2015.
Foto: Lars Bsenko

Den fallna aspens grenverk. Lergropen 5/8 2015. Foto: Lars Bsenko

Den fallna aspens grenverk. Lergropen 5/8 2015.
Foto: Lars Bsenko

När man passerat bron över kanalen på herrgårdsvägen upp mot kyrkan så kan man kliva över broräcket och gå norrut längs kanalbanken. Efter ungefär 100 meter kommer man till ett område mellan lergroparna och kanalen som domineras av stora och ståtliga björkar och klibbalar. Mest imponerande är de grova asparna med en omkrets upp mot 2 meter. När jag gick genom området den 17 mars var allt som vanligt men vid ett återbesök den 2 juni hade en av de största asparna fallit ut mot lergroparna (koordinater 6621503, 1522853 +-3 meter). Dagen innan hade det blåst kraftigt och sannolikt var det då aspen föll. Aspen hade en omkrets på drygt 2 meter och var starkt ihålig. Den friska veden var enbart 15 cm tjock vid basen. När trädet stod upprätt så har jag under några år noterat fina plattickor vid basen. Under de år som jag har möjlighet, kommer jag att följa asplågans nedbrytning och notera de vedsvampar som etablerar sig. Under årens lopp kommer olika arter dyka upp, en del kanske första året en del först många år senare. Aspens öde kommer att redovisas på hemsidan.

Ihåligheten vid aspens bas. Det ljusa som sticker ut är plattickor. Lergropen 5/6 2015. Foto: Lars Bsenko

Ihåligheten vid aspens bas. Det ljusa som sticker ut är plattickor. Lergropen 5/6 2015.
Foto: Lars Bsenko

Lars Bsenko

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.