Trollsländor bjuder på flygakrobatik på hög nivå

 

Sitter vid yttersta strandlinjen på Elisebergsmaden, västra kanten Stora Nadden, Ramnäs. Har gjort det bekvämt för mig under matrastpaus, från inventering av strandängens flora och fauna. Det är 11 augusti torråret 2017. På gungflyn kunde jag ha gått torrskodd utan stövlar. På blommande kärrsiljor sitter kärrspindlar och vakar på rov. Kärrgräshoppor fladdrar undan mina tramp. Här växer slåtterblomman rikligt och kärrull var för mig ny art, en överraskning på vandringen. Ett par fiskgjusar kommer ner till sjön väster ifrån och ryttlar en stund över vattenriket. Men plötsligt tar trollsländorna över min uppmärksamhet. Vilka flygkonstnärer! Blixtsnabba kast i lufthavet över vattnet, där är dessa insekter i suveränitet. En hane av starrmosaikslända hävdar sitt revir och jag försöker få en bild av den i flykten, när den står blixt stilla i luften. När en annan artfrände kommer in på reviret, eller någon annan större mosaiksländeart dyker upp, motas de genast bort under häftigt angrepp. Man hör då frasandet från vingarna när sländorna ryker ihop. Den här starrmosaiksländan verkade ha ett revir på ca 10 meter i strandlinjen, där den patrullerade fram och åter och motade med andra sländor och hoppades finna någon äggläggande hona bland starrtuvorna.

Trollsländor lever bara en dag, hörde jag som liten. Men det är fel. Även om trollsländorna lever större delen av sitt liv som larver under vatten, kan de fullbildade, egentliga trollsländorna, exempelvis mosaiksländorna, i extrema fall leva upp till tio veckor. Är du intresserad av trollsländor rekommenderas nya fälthandboken ”Trollsländor i Sverige – en fälthandbok”, utgiven av länsstyrelsen i Södermanlands län, 2008. Boken beställer du från Entomologiska föreningen i Stockholm, Box 50007, 104 05 Stockholm.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.