Doft av lök på utflykt i lundmiljö

Mindre frostfjäril påträffades i hassellunden. 5/11 2017. Foto: Tom Sävström

Skarpa lökbroskingen spred en påtaglig doft av lök i lunden. 5/11 2017. Foto: Lars Bsenko.

 

Vi som anammade Naturskyddsföreningens inbjudan till vandring i Västsura bok- och hassellund  och ekhage den 5 november blev varse hur en svamp kan sprida sin doft i naturen. Det var den skarpa lökbroskingen, en karaktärsart i lunden, som spred en påtaglig doft av lök i luften. Den växer på multnande löv av ek. Vid samlingen vid lunden fanns Conny redan där och han hade i ekhagen sett 10-talet stjärtmesar dra fram på födosök i ekkronorna. Einar påvisade en del mossor, bland annat kransmossa och cypressfläta på mark och stenblock. Där fanns också skogspraktmossa och praktstjärnmossa. På asp studerade vi plattsvepemossa och på hassel arter av hättemossor. Hasselticka och frätskinn noterades på hassel, liksom ockraporing. Lars berättade om intressanta svampar kopplade till bok i lunden, exempelvis bokkremla och gallkremla. Det var hela tiden mulet och regnet hängde i luften vid fikarasten i ekhagen. Där visade ordföranden på en slemjordtunga och brödmärgsticka. En mindre frostfjäril noterades, annars blev det mest svamp denna dag, där ett bestånd med svart trumpetsvamp hamnade i Connys svampkorg för en tillagning till kvällens måltid. Som vanligt en trevlig och lärorik vandring, där avslutningsvis en vit ticka på stubbe vållade huvudbry vid mikroskopet hemma hos ordföranden. Men sannolikt en glasticka i lite ovanlig skepnad.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.