Snabbvingade fjärilar – en utmaning att överlista

Almsnabbvinge födosöker i palsternacka, Surahammars Bruks industriområde, 19/7 2008. Foto: Tom Sävström

Eksnabbvinge, Västsura ekhage, 25/7 2018. Foto: Tom Sävström

Vad kan man ta sig för i den extrema värmeböljan 2018. Långa skogspromenader är inte att tänka på. Jag saknar en långvandring runt någon mosse eller sjö. Värmen gynnar många insekter, inte minst våra vackra dagfjärilar. Eksnabbvingen är starkt knuten till ek, där den flyger och söker sin föda i ekarnas trädkronor. Det sker under juli/augusti. År 2007 såg jag den i Hagen, Ramnäs, i betesmark, som då förnämligt restaurerats av Anders Runnérus. Såg den i år 2018 åter i Hagen, nu närmare Parkhyddan, i ekallé.

Eftermiddagen 25 juli 2018, 33,5 grader varmt, ville jag försöka hitta eksnabbvingen i Västsura ekhage. Jag hade tur, såg minst två exemplar, den ena exponerade sig fint på lagom höjd, för att få se den bra och få den på bild. Den är silvergrå på vingarnas undersidor, mörk på ovansidan. Ska du se någon av våra ”snabbvingar” krävs tur och inte minst tålamod. Eksnabbvingen livnär sig särskilt på sekret från bladlöss. Publicerar också bild på almsnabbvinge, från Surahammars bruksområde juli 2008, omisskänlig med sin W-teckning på bakvingens undersida. Angående arternas utbredning, se Artportalen. Naturskyddsföreningen upprepar gärna sin slogan –  ”Ut och upplev!”

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.