Veckans kryptogam – klövsvamp

Klövsvamp på ruttnande älgklöv, söder om Altarberget, mellan Lappkärrsmossen och Stenbromossen, Ramnäs, 11/11 2020. Foto: Tom Sävström

Närbild på de små fruktkropparna av klövsvamp, 11/11 2020. Foto: Tom Sävström

Svampar är kända för att kunna växa på allt mellan himmel och jord. Svamp växer på svamp, svamp  växer på ved, på djur och fåglar, på människor. En svamp som inte påträffas så ofta i markerna är klövsvamp, (Onýgena equina), delvis beroende på att den har ett något udda växtsubstrat. Som namnet antyder växer den på klövar från hjortdjur. Men den kan också växa på djurens horn och skelettdelar när dessa börjar ruttna. Svampen kan påträffas året runt och betraktas som mindre allmän. Den 11/11 2020 besökte jag ett skogsområde mellan Lappkärrsmossen och Stenbromossen, väster om Ramnäs. Jag följde en gammal körväg, kanske föregångaren till gamla 233:an mellan Ramnäs och Gunnilbo. På en matta med väggmossa och kvastmossa ligger en gammal älgklöv, bevuxen med de små fruktkropparna av klövsvamp.  För mig är det andra gången jag ser denna svamp, första gången var på skelettdelar av rådjur i ett skogsområde mellan Svenskbyn och Gatstugan, 14/11 2010. Ralf Lundmark har ett fynd från Stormossen, Ramnäs, på klöv från kronhjort. Klövsvampen har också en artfrände i fjädersvamp, (O corvina), som växer på ruttnande hår, fjädrar och tyg. Bilder finns på båda arterna i Ryman/Holmåsen, sid 677. Klövsvamp har 58 fynd i Artportalen (varav 2 från Surahammar) medan fjädersvamp har 25 fynd, dock ännu inget från vår Kommun.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.