Årets växt 2022 – Grönpyrola

Svenska Botaniska Föreningen utser varje år en Årets växt, en art där man vill ha lite mer information om förekomsten. Om många bidrar med rapporter om Årets växt kan man få en ganska bra uppfattning om artens förekomst i landet. 2022 års växt är grönpyrola Pyrola chlorantha. Grönpyrolan finns i hela landet men mest i Svealand. Den är flerårig och växer i äldre barrskogar och är en så kallad signalart för skog som är värdefull för naturvården. Den är ännu inte rödlistad men i dagens skogar med kalhyggesbruk är den utsatt för stora miljöförändringar. Den har ungefär samma miljökrav som den rödlistade orkidén knärot.

Grönpyrolan blommar med vitgröna klockor i juni – juli. Chlorantha betyder grönblommig. Bladen som är vintergröna kan man hitta året runt när det är snöfritt. De är ganska små, 2-3 cm, runda, mörkgröna och med ljusare nerver. Bladkanten är till skillnad från andra pyrolor helbräddad, inte naggad. Där bladnerverna når kanten ses små ljusa prickar. Bladskaften är ofta långa och mer eller mindre rödbruna.

Fröna är liksom orkidéfrön mycket små, så kallade dammfrön. De sprids med vinden och saknar näringsupplag. Det gör att de behöver en svamphyf att parasitera på för att få mineralnäring och kunna gro. Hyggesskogsbruket gör att svamparter som grönpyrolan är beroende av försvinner och frögroning uteblir. Högvuxna gräs och örter tar över på hygget och de plantor som kan finnas kvar efter avverkningen konkurreras ut. Så grönpyrolan är en kandidat för rödlistning.

Hjälp till med att kartlägga grönpyrolans förekomst genom att rapportera alla fynd i Artportalen, www. artportalen.se, och lägg gärna in bilder. Pyrolaarterna kan ibland vara lite knepiga att artbestämma. I Artportalen finns också ganska många äldre fynd. Besök gärna de gamla lokalerna och rapportera även om du inte kan återfinna grönpyrolan. Kryssa då i rutan ”ej återfunnen”. Och passa på att leta även efter knärot!

Einar Marklund

Grönpyrola. Blommor vitgröna i allsidig klase. Stjälken är rödaktig. Foto Christian Fischer, Wikimedia Creative Commons.

Grönpyrolans blad är runda, mörkgröna, helbräddade med ljusare nerver. Foto Einar Marklund

Grönpyrola i Surahammars kommun. Artportalen 2022-04-04.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.