Älgens nässtyng har gäckat i skogen

Goliatmusseron på hällmark med tall, Grotten, Ramnäs 6/9 2023. Foto: Tom Sävström

Tom förvissar sig om att det är en goliatmusseron. Lukten är typisk och lätt att känna igen. Grotten Ramnäs, 6/9 2023. Foto: Torbjörn Holmstedt

En ljuvlig septemberdag vid sjön Grotten, Ramnäs, 6/9 2023. Foto: Tom Sävström

Älgens nässtyng, stor som en humla och lik en sådan och surrar ljudligt som en stor humla. Väst Sothällen 29/8 2023. Foto: Tom Sävström

Vid flera tillfällen i augusti och september i år (2023) har jag och våra två hundar (Golden retriever), gäckats av ”nässtyng-flugan” Cephenemyia ulrichii. Den är känd för att parasitera älgen genom att spruta in sina larver i älgens näshålor. Men den kan tydligen också parasitera hundar, verifierat av en kollega till mig vars hund fick medicineras med ett parasitdödande medel. Uppgifter finns där den sprutat sina larver i ögonen på människa. Vi har påträffat denna stora insekt som är mycket lik en humla och surrar likt en sådan i gamla barrblandskogar vid Brinken, Vålbo tallskog och i trakten av sjön Grotten. Den har surrat envist kring oss och vid ett tillfälle hostade och nyste hundarna vid hemkomst på sätt som de inte brukar göra. Men det hände inget dramatiskt, så kanske de hostade ut larverna. Vid Grotten den 29/8 lyckades jag slå ner nässtynget till marken efter att den satt sig på min jacka i brösthöjd. Kunde också få några bilder på den, som visas i detta inlägg. Den är påfallande lik en humla och kanske är den på spridning i våra skogar. Ekologer spår att den gynnas av mildare klimat. Dyker den upp så får man vifta bort den. I Artportalen är den rapporterad 28 gånger från Västmanland, den första från 29/8 2011. På nätet finns mycket att läsa om nässtyng.

Goliatmusseronen
Denna mytomspunna svamp, som japanerna äter rituellt, påträffar man sällsynt i våra tallskogar med hällmarker i Surahammar. Som jag och Torbjörn gjorde då vi vandrade Bruksleden till sjön Grotten den 6/9. Vi utsattes också för älgens nässtyng som var mycket envis på oss, men som till slut gav upp. Är du osäker på om du hittat goliatmusseronen så lukta på den. Lukten är typisk och speciell, svår att beskriva. Den är rödlistad som sårbar (VU).

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.