Rapport från markerna (5)

Bakslag i vädret 5/4 2024. Rödhaken besöker fågelmatning på Stenbovägen 12. Foto: Tom Sävström

En av traktens grövsta granar står vid Trollvadsbäcken i vår grannkommun Hallstahammar. Omkrets 275 cm. 31/3 2024. Foto: Tom Sävström

Vindvriden torrfura på hällmark, söder om Stingsmossen. 1/5 2011. Foto: Lennart Eriksson

Kattugglan brukar vara tidigt ute med sin häckning. Här utflugna ungar i Gåsvad 15/5 2014. Foto: Lennart Eriksson

Här om dagen besökte jag Strömsholmsåsen på gränsen mellan Sura och Hallsta. På de delar av åsen där skogen är gammal finner man spridda förekomster av skogsorkidén knärot. Vid foten av åsen vid Trollvadsbäcken på Hallstasidan kommungränsen finns trevliga promenadstigar i intressanta gran- och blandskogar. Strax intill bäcken står en mäktig gran med en stamomkrets på 275 cm i brösthöjd. Absolut en av traktens grövsta granar. Fascinerande att stå där och krama en sådan bjässe. Jag gissar att den är drygt 200 år. En gran kan bli minst 400 år, men får sällan chansen då de avverkas långt tidigare.

Visste du att man hittat granar på Fulufjället vars rotsystem innehar extrem ålder; flera är över 8000 år. En av dem, kallad Old Tjikko, har daterats till 9 550 år gammal, vilket gör den till världens tredje äldsta kända levande organism och världens äldsta individuella trädklon. (källa: Wikipedia).

Söder om Stingsmossen finns en hällmarkstallskog med riktiga gammeltallar, en skog som har en speciell dragningskraft på skogsvandraren och som manar till återbesök. Tack och lov ingår den värdefulla tallskogen i naturreservatet Rövallsmossen-Stingsmossen. Torrfuran på Lennarts bild är hemvist för många av skogens organismer.
För övrigt blommar nu blåsippan, råbocken fejar sina horn, kattugglan ruvar sina ägg, fåglar sjunger och bygger bon, trädlärkan sjunger över tallmon, rödhaken hoppas slippa flera väderbakslag, och stora skaror flyttfåglar flyger över vår trakt, på väg till sina häckningsplatser. Ut och upplev!

Tom Sävström
Naturskyddare

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.