Rökpipsvampen i Västsura hassellund.

Rökpipsvamp på hasselved. Västsura hassellund 17/2 2014 Foto: Lars Bsenko

Rökpipsvamp på hasselved. Västsura hassellund 17/2 2014
Foto: Lars Bsenko

Vid ett besök på lokalen för rökpipsvampen i Västsura hassellund hittades runt 30-talet fruktkroppar. Fruktkropparna var ganska så slutna vilket tyder på att de är nyuppkomna. De växte på den rikligaste lokalen och på samma två grova markliggande hasselgrenar som tidigare. I Artportalen finns noteringar av rökpipsvampen från Västsura sedan 2001 då den rapporterades av Tom Sävström för första gången. Den har sedan rapporterats år 2002 och sedan alla år mellan 2005 och 2012. Den tidigaste noteringen för ett år lämnades av Tom den 26 januari 2008. Även om den första noteringen är från 2001 så hittades den redan 2 maj 1994 av Kjell Andersson. Fyndet överlämnades till mig (Lars Bsenko) för bestämning och eftersom jag inte hade någon som helst erfarenhet av rökpipsvamp så felbestämdes den till vinterskål (Urnula hiemalis). En orsak till felbestämningen var att substratet inte noterades. Den är för närvarande inlagd i Artportalen som vinterskål vilket kommer att korrigeras så småningom.

Lars Bsenko

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.