Trappberget – skogen som försvann

Trappberget är beläget cirka 2.5 kilometer nordväst Lisjö alldeles vid Vågsjön. Skogen på berget utgörs av tallskog på hällmark med inslag av björk, gran och någon enstaka asp. Jag brukar besöka berget någon gång per år för att titta på svamp. Den 4 april i år gjorde jag ett besök och gick från ruinen Trappan genom den avverkningsfärdiga granskogen mot berget. När jag kommer ut från granskogen så ser jag att skogen på berget inte finns mer. Några enstaka tallar är kvar men för övrigt är hela berget skövlat

 

Trappberget mot syd. 6/4 2014 Foto: Lars Bsenko

Trappberget mot syd. 6/4 2014
Foto: Lars Bsenko

 

 

Trappberget mot ost. 6/4 2014 Foto: Lars Bsenko

Trappberget mot ost. 6/4 2014
Foto: Lars Bsenko

 

 Det är ju inget ovanligt att skog avverkas men det sker numera i en alltmer ökande takt. Kvar blir då planterad skog som bara innehåller en sort, tall eller gran, så kallad monokultur. När denna monokultur växt till sig så gallras den och alla eventuella lövträd tas bort.  Kvar blir till slut en tät likåldrig monokultur där träden står på raka rader.

Hela vårt landskap i kommun ändras nu i snabb takt och i framtiden kommer våra barn/barnbarn att tro att skog är lika med ett slags träd och där alla träd är lika gamla. De reservat som finns utgör då de enda områden som visar hur vår natur en gång såg ut.

Skogsbolagen skyddar visserligen frivilligt vissa områden men för det mesta så är det områden som inte anses som lönsamma att avverka. Häromdagen uttalade sig en miljöföreträdare för ett stort skogsbolag i en dagstidning och försvarade avverkningarna i skogen. Företrädaren påstod att bolagen stod för biologisk mångfald genom att de återplanterade skog på det avverkade området. Man häpnar – när blev en likåldrig monokultur samma som mångfald?

Avverkningarna fortsätter i snabb takt så skynda ut i vår natur för att uppleva de kvarvarande skogarna innan de är borta för evigt.

Lars Bsenko

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.