Efter skogsbranden

Skålsvampen Anthracobia macrocystis, en pionjärart efter skogsbrand. Tre arter finns i släktet där macrocystis har parafyser som färgas gröna i Melzers reagens. Uvberget, Fläckebo sn, 25/9 2014. Foto: Tom Sävström

Skålsvampen Anthracobia macrocystis, en pionjärart efter skogsbrand. Tre arter finns i släktet där macrocystis har parafyser som färgas gröna i Melzers reagens. Uvberget, Fläckebo sn, 25/9 2014. Foto: Tom Sävström

Lungmossa med sina oskaftade bägare, innehållande groddkorn. Uvberget, Fläckebo sn, 25/9 2014. Lungmossan är en pionjärart efter skogsbrand. Foto: Tom Sävström

Lungmossa med sina oskaftade bägare, innehållande groddkorn. Uvberget, Fläckebo sn, 25/9 2014. Lungmossan är en pionjärart efter skogsbrand. Foto: Tom Sävström

Den omfattande skogsbranden i Västmanland som härjade under sommaren har drabbat människor på ett sätt som ingen önskar ska ske. Men branden är ett faktum och det brända området kommer för lång tid framöver bli en attraktion för forskning kring vad som händer med naturen och med växter och djur efter en brand.
Vad man vet är att tallen faktiskt är en brandgynnad art. Tallar som brunnit förlänger sin livslängd, vilket gynnar vedlevande organismer. En svampart bland många som anses gynnad av brand är fläckporingen, Antrodia albobrunnea, som växer på tallved. Svedjenävan har redan plantor som spirar i brandområdet, exempelvis vid Uvberget. Små skålsvampar i olika färger kontrasterar mot den svarta markförnan. Nu pågår också ett arbete på länsstyrelsen med reservatsbildning och Sveaskog vill skapa en ekopark på sin mark. Småningom, när tillträdet till området blir mera allmänt, kommer vi i Naturskyddsföreningen att förlägga exkursioner in i brandområdet. Just nu är det förbjudet gå in i området, till och med olagligt. Förhoppningsvis tar länsstyrelsen snart ett beslut att öppna området för allmänheten, där man informerar om riskerna och att området besöks på egen risk. Ett allmänt besöksförbud i området känns knappast i nuläget motiverat, vilket är min personliga uppfattning.
Länk till Wikipedia om skogsbranden.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.