Veckans djur – fläcklundsnäcka

… har ögonen på skaft. Denna regniga majmånad har blötdjuren, molluskerna, vaknat till liv på allvar. För kännedom: blötdjur med skal = snäckor, utan skal = sniglar! Fläcklundsnäckan, Arianta arbustorum, som finns i de flesta trädgårdar är alltså ingen snigel. Arbustorum betyder att de lever bland buskar. Fläcklundsnäckorna gör normalt inte någon större skada på växtligheten, inte alls som den fruktade spanska skogssnigeln, men om det blir några stycken kan de naturligtvis sätta i sig ett och annat blad på rabattplantorna. Förutom ögon på skaft har de ganska effektiva tungor som fungerar som raspar. Och så krasar det lite otrevligt när man råkar trampa på dem. Fläcklundsnäckorna gräver ner sig inför vintern och kryper in i sitt skal som de förseglar med en tät membran. Snäckor är viktig föda för många djur, bl. a. några skalbaggar. Dock tycks inte igelkottar, vilket många tror, vara särskilt förtjusta i blötdjur, varken de med skal eller de utan.

Einar Marklund

Fläcklundsnäcka. Surahammar 27/5 2015. Foto: Einar Marklund

Fläcklundsnäcka. Surahammar 27/5 2015. Foto: Einar Marklund

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.