Veckans djur – mindre vattensalamander

Kallas ofta vattenödla på grund av sin form men är förvisso ingen ödla utan ett groddjur. Finns här och var i diken och småvatten. Den är tillsammans med sin släkting större vattensalamander fridlyst. Den större vattensalamandern finns i lite större vattensamlingar. Den är t.ex. funnen i dammarna på golfbanan i Surahammar.

Vattensalamandrarna lever trots namnet en stor del av sitt liv på land. Det är egentligen bara under fortplantningsperioden som de vistas huvudsakligen i vatten. De är mest aktiva på natten men så här års när de är fullt sysselsatta med fortplantningsbestyr kan man varma soliga dagar se hanarna uppvakta honorna med intensiva svansviftningar. Äggen läggs på vattenväxter och ynglen ser ut som små grodyngel men tappar ju aldrig sin svans.

Efter fortplantningen går salamandrarna upp på land, där de lever av diverse maskar och insekter för att så småningom gå i dvala och övervintra i skyddade lägen i rishögar.

Så snart solen börjar värma och isarna försvinner vaknar de till liv och letar sig ner till sina lekvatten. Under lektiden är hanarna svartprickiga med en liten ryggkam, och på undersidan vackert rödgula med svarta prickar. Honorna är mer jämngrå.

Einar Marklund

Salamanderhanen försöker imponera på honan som kikar fram under ett sjunket lönnlöv. Svansviftningen virvlar upp bottenslammet. Ssurahammar 3/6 2015. Foto: Einar Marklund

Salamanderhanen försöker imponera på honan som kikar fram under ett sjunket lönnlöv. Svansviftningen virvlar upp bottenslammet. Surahammar 3/6 2015. Foto: Einar Marklund

Salamanderyngel som klarat sig undan alla glupska trollsländelarver. Surahammar 23/8 2013. Foto: Einar Marklund

Salamanderyngel som klarat sig undan alla glupska trollsländelarver. Surahammar 23/8 2013. Foto: Einar Marklund

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.