Frostfjärilen, ett ojämställt småkryp

Trots att vintern närmar sig med stormsteg och nätterna blir kyliga kan en del småkryp vara aktiva. Till exempel frostfjärilarna. Den allmänna frostfjärilen är en mätarfjäril. Hanarna är oansenliga med grårandiga vingar men honorna är ännu mer oansenliga. Om man råkar hitta någon kan man knappast tro att det är en fjäril. Deras vingar är förkrympta till små stumpar och de kan naturligtvis inte flyga. Fjärilarna kläcks ur sina puppor på senhösten då honorna kryper upp på något träd eller annat föremål och lockar till sig de flygande hanarna med sina feromoner. När nattmörkret faller letar sig hanarna dessutom ofta till ljus.

Efter befruktningen lägger honan sina ägg uppe i något träd eller buske. På våren kläcks äggen och larverna äter av knopparna och löven tills de kryper ner i jorden på sommaren för att förpuppas. Cirkeln är sluten.

Den allmänna frostfjärilen lever på lövbuskar och lövträd och larverna kan ställa till med skada på fruktträd, särskilt äppelträd.

Einar Marklund

Allmän frostfjäril (Operophtera brumata), hona, uppkrupen på källardörr. Observera de fyra korta vingarna. Statargatan Surahammar. 23/10 2015. Foto: Einar Marklund

Allmän frostfjäril (Operophtera brumata), hona, uppkrupen på källardörr. Observera de fyra korta vingarna. Statargatan Surahammar. 23/10 2015. Foto: Einar Marklund

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.