Argusöga, svamp med många fruktkroppar

Argusöga på undersidan av en aspgren. Kohagen NR 11/4 2016. Foto: Lars Bsenko

Argusöga på undersidan av en aspgren.
Kohagen NR 11/4 2016. Foto: Lars Bsenko

Argusöga är 0.5-1 mm hög bägarformig svamp som uppträder i rikliga förekomster på undersidan av markliggande grenar och stammar av lövträd. I torka så sluts bägaren medan den i väta är öppen såsom på bilden.

Sitt namn har svampen fått av en jätte i den grekiska mytologin, Argos (latin: Argus). Jätten vakade på sin omgivning med sina hundra ögon varav alltid några stycken var öppna. För att göra en lång historia kort så blev han så småningom halshuggen av Hermes. Hera som var Olympens drottning samlade ihop alla ögonen och idag kan du se ögonen på påfågelhannens stjärttäckare.

Hur många ögon tror du det är på bilden? Skriv antalet i kommentatorsfältet för inlägget. Den som kommer närmast ”rätt” svar får sitt namn publicerat på hemsidan.

Lars Bsenko

 

 

Kommentera

2 thoughts on “Argusöga, svamp med många fruktkroppar

  1. En vinnare är utsedd. Tom Sävströms gissning låg närmast det rätta svaret som är 4360. Även om Toms svar ligger ganska långt från det rätta svaret vinner han på grund av att han var den enda som deltog i tävlingen. Grattis Tom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.