Myror och husdjur

Att myror ofta letar sig till bladlöss för att njuta av det söta sekretet från bladlössen känner många till. Men att de vårdar sina husdjur och bygger formliga ladugårdar är mindre bekant. Med saliv och jordpartiklar kan de mura in bladlössen för att skydda dem för rovdjur som nyckelpigor och steklar. De försvarar också husdjuren bokstavligen genom att jaga bort inkräktare.

Bildserien visar hur svartmyror murat in en koloni videbladlöss på en alpvidebuske i trädgården. I det här fallet var de dock för sent ute. Många av bladlössen hade redan blivit infekterade av parasitsteklar och mumifierade av stekellarverna som utvecklas inne i dem. Detta i kombination med skyfall som spolierade ladugårdsbyggnaden gjorde projektet mindre framgångsrikt.

 

Såväl bladlöss som parasiter är i regel värdspecifika Det innebär att videbladlusen Aphis farinosa bara lever på videarter och parasitstekeln i fråga i sin tur bara på videbladlöss. Den ett par mm stora parasitstekeln heter Lysiphlebus confusus men då det numera är brukligt att ge alla organismer svenska namn kan vi t.v. kalla den videbladlusparasitstekel!

Parasitsteklar har nu blivit en handelsvara för att bekämpa bladlöss i framför allt växthus. Man kan t.ex. köpa bladlusmumier som innehåller stekellarver som kan kläckas och infektera nya bladlöss. Eller guldögonsländelarver som är formidabla bladlusätare.

Visste du att man också kan köpa jordhumlor om man har dåligt med pollinerare i sin trädgård. Men med rätta växter i trädgården och inga insektsgifter ska väl det inte behövas!

Einar Marklund

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.