Det är vår i vattnet

Vår i luften pratar man ofta om men få tänker på att det vår även i vattnet. När isarna försvinner och solen börjar värma vaknar organismerna i sjöar och småvatten till liv. De löv och växtrester som hamnat i vattnet under hösten och vintern börjar brytas ner och frigör näringsämnen. Solstrålningen är intensiv på grund av att vattnet inte skuggas av vass och näckrosor och annan högre vegetation. Det gynnar små växtplanktonalger som ibland får vattnet att se grönt ut. Man säger att vattnet blommar.

Av algerna lever diverse små planktondjur, ofta små kräftdjur som kan uppträda i stora mängder när vattnet blommar på våren. Det kan vara millimeterstora hinnkräftor eller musselkräftor eller hoppkräftor. På bilden en hoppkräfta som tillhör ett släkte som heter Cyclops. Varför Cyclops? Jo de har fått sitt namn efter cykloperna, enögda människoätande jättar (!) eftersom hoppkräftorna bara har ett enda öga mitt på huvudet. Ögat syns på bilden. Varför de heter hoppkräftor kan man förstå när man ser dem i vattnet. De ”hoppar” fram med hjälp av sina långa antenner. De två klumparna baktill på kroppen är säckar med ägg. Hela kräftan är inte mer än en dryg millimeter lång.

Hoppkräftorna i sin tur blir föda åt diverse små vattenlevande rovdjur, insektslarver och naturligtvis grod- och salamanderyngel och fiskyngel.

Hoppkräftan Cyclops kan förekomma i stora mängder på våren och försommaren. Surahammar 9/4 2017. Foto Einar Marklund

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.