Besök i vårt senaste naturreservat – Ulvsbomuren, 8/10 2017.

En planterad buske parkslide stod i full blom invid vägkanten, gränsande till trädgård i Ulvsbomuren. 8/10 2017. Foto: Tom Sävström

Blomkålssvampen fanns vid basen av en gammelfura, Slogmossen 8/10 2017. Foto: Tom Sävström

Vackra höstfärger lyste i mosskanten, där vi avnjöt dagens matsäck. Slogmossen 8/10 2017. Foto: Tom Sävström

Inristat årtal på gammal loftbod, Ulvsbomuren 8/10 2017. Foto: Tom Sävström

När vi kom ut i markerna kring Ulvsbomuren denna oktobermorgon, dagen före älgjakten, kunde vi se att det i vissa marklägen varit nattfrost. Men det mulnade på snabbt och vi upplevde temperaturen som behaglig att vandra i.  Vi gick genom byn Ulvsbomuren och beundrade där en buske parkslide som stod i full blom och snart passerades förbi fina enebackar, välhävdade genom fårbete. Vandringen fortsatte på den gamla brukningsvägen som leder förbi Nergården och småningom kommer fram vid Källdalen. Vi vek dock av mot norr, in i reservatet via Slogmosskogen där vi imponerades av de mäktiga tallarna, där vissa träd hyser talltickor och andra utgör boträd, skapade av spillkråkan, som också gav sig tillkänna med sina ljudliga lockläten. Ute på en talludde vid Slogmossen avnjöt vi dagens medhavda matsäck. Vid foten av en gammelfura växte här ett exemplar av blomkålssvamp. Vackra höstfärger lyste i mosskanten från blåtåtel, pors, odon och vass. Åter mot Ulvsbomuren korsades vår väg av ett par större korsnäbbar och en större hackspett födosökte i en törskatetopp. Innan hemfärd fick vi komma in på Gullbergs gård och se loftboden från 1680-talet.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.