Blomstervandringen i Usträngsbo

Här vid vägkanten studeras skogsklocka, som var i knoppstadiet. Usträngsbo, 17/6 2018. Foto: Jesper Gustavsson

Svavelgul höfjäril sågs under vandringen, här en hane på åkervädd. 17/6 2018. Foto: Kristin Andersson

Inte mindre än 20 personer gick med på vandringen i Usträngsbo, som var besöksmålet för årets ”De vilda blommornas dag” i Surahammars kommun, 17/6 2018. Sören guidade runt och berättade om spännande historik från byn och visade på intressanta växter, såväl blommor som gräs och halvgräs. Ett gräs var storven, en art som möjligtvis är förbisett i vår kommun. Återstår se om flera rapporter av detta gräs nu kommer in i artportalen. Skogsklockorna var i knopp vid vägkanten bort mot den fina stenbron, med årtalet 1922 inhugget i sten, året då vägen byggdes som nödhjälpsarbete. I en backe med lokalnamnet ”Väderkullen”, vid äldsta stället i byn, Usträngsbotorp (1700-tal), intogs fika intill arter som svartkämpar och åkervädd. Så kom också en lättare regnskur på sluttampen av vandringen. Humöret var dock på topp bland deltagarna och avslutningen vid Fågeltäppan gav arter som grönvit nattviol och rika bestånd av svinrot, en slåttergynnad art. I Fågeltäppan förevisades ängsvädd och i dessa marker har väddnätfjärilen en rik förekomst.

Under vandringen höll några ett särskilt öga på fjärilar som flög omkring i markerna. Svavelgul höfjäril fanns där, liksom sotmätare och luktgräsfjäril. När jag såg vägkanternas växter, fick jag impulsen att utbrista, ”Låt vägkanterna blomma” – för pollinerarnas och vår egen överlevnads skull!

Tom Sävström

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.