Höstfjärilar

Fjärilssäsongen är ju i stort sett över för i år. Men inte helt. Trots svala kvällar och nätter letar sig en och annan fjäril till lampor på farstubroar och fasader. De flesta är små och grå men en och annan är lite större och mer distinkt tecknad. Dit hör lindmätaren som nu kan dyka upp lite här och var i samhället. Den kan ha en vingbredd på drygt 4 cm och varierar en hel del i färg. Fjärilslarven lever inte enbart på lind utan på diverse lövträd och lövbuskar bland annat i trädgårdar.

Den vuxna fjärilen flyger så sent som i oktober-november tillsammans med frostfjärilar och några andra mätarfjärilar. Flyger och flyger förresten, det är bara hanarna som flyger. Honorna är utan vingar och kryper på kvällarna upp på trädstammar eller väggar för att locka hannar med sina doftämnen, feromoner. Hanarna variera en hel del i utseende som framgår av bilderna nedan. De har stora fjäderlika antenner med sensorer för att kunna uppfatta dofterna. Antennerna är på bilderna vikta bakåt över vingarna och syns därför inte så bra.

Så gå ut en kväll och kolla vid lamporna om det inte sitter en lindmätarhane där. Honorna är ju lite svårare att upptäcka men med lite tur kanske det lyckas.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.