Vargjakten 2023 – lugnet före stormen

Kommer detta vackra djur överleva jakten? Varg i Lisjötrakten, Sura sn, 20/11 2022. Foto: Lennart Eriksson


Den 2 januari 2023 börjar licensjakten på varg och pågår som längst till 15 februari. 75 vargar ska dödas i en ren troféjakt. De flesta forskare är överens om att vargpopulationen i Sverige är för liten för att vara långsiktigt livskraftig. Det behövs 2000 vargar för att säkerställa långsiktig överlevnad. Att vargen är fridlyst och rödlistad bekommer inte Naturvårdsverkets beslutsfattare. Jakt är ett synsätt som bara ser vargen som ett störningsmoment, påhejade av jägarnas organisationer. Svenska Jägareförbundet utgör det största hotet mot vargens existens i landet. Hela revir ska utplånas, i en tid då skadorna av varg inte har ökat proportionellt mot tillväxten av vargstammen. Hittills har nära 2200 jägare anmält sig till jakt på 75 djur. Nära 200 i Västmanland. 240 utländska jägare finns anmälda till klappjakten. Kommer det vackra djuret som Lennart fotat i Suraskogarna att överleva jakten? Vi håller tummarna!

Tom Sävström
Ordförande

Detta inlägg har kategorierna Jakt. Bokmärk länken.

Kommentera

4 thoughts on “Vargjakten 2023 – lugnet före stormen

 1. Hej,

  det är verkligen så att man kunde spy att regeringen tillät att minska vargepopulationen så mycket eller bättre sagt överhuvudtaget! Rentav ofattbar när man ser på andra EU länder med mycket större vargepopulationer utan att det finns ett stort problem där. Men jagärlobbyn är olycktligtvis väldigt stark i Sverige.

  Nu är det så att jag skriver en debattartikel varför man skulle förbjuda jakt på vargar helt och hållet (bara för ett gymnasiearbete – Svenska som andra språk 3, men jag hoppas i framtiden blir mitt språk tillräckligt utvecklat att jag också kan lämna in dem i tidningarna). Jag hittade på era sida bra argumenter men de saknar källor. Skulle du kunna kanske nämna för mig några publikationer? Särskild för argumentet att det behövs 2000 vargar för att hålla populationen livskraftigt.

  Kanske är det än så länge inte mycket jag kan bidra men varje droppe är viktigt tycker jag. Om du vill kan jag gärna skicka artikeln när den blir färdig.

  Tack så mycket på förhand och jag önskar er mycket kraft och framgång med varge- och naturskyddningen i framtiden. Tusen tack för att ni finns!

  Med vänliga hälsningar

  Annette

 2. Många forskare anser att minst knappt 2000 och upp till 5000 vargar behövs för att en vargpopulation skall betraktas som genetiskt långsiktigt uthållig. O Liberg menar att det behövs cirka 2000 vargar för att nå en gynnsam bevarandestatus, om inte nytt genetiskt blod tillförs stammen. Det är uppgifter jag får när jag söker på nätet.
  Fint att du är så engagerad för skydd av vargen. Fler som du behövs! Lycka till!
  /Tom Sävström

 3. Tack för ditt svar och tipset.

  Kanske som ett ytterligare tips till andra intresserade: Under mitt sökande hittade jag en ganska betydande publikation i Nature:

  https://www.nature.com/articles/hdy201644

  Publikationen av L. Laikre et al. stryker under hur viktigt en ökning av vargens antal i Sverige är. Det hjälper vår position 🙂

  Med vänliga hälsningar

  Annette

 4. Klarar knappt av att läsa om detta, så ledsen blir jag . Hoppas , hoppas att det vackra djuret på bilden överlever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.