Fågeltornskampen avgjord

Fåglar i blickfånget. Norrsjötornet. 6/5 2023. Foto: Kerstin Aneusson

Långdalsvikens vasshav, hemvist för fåglar som rördrom, vattenrall och rörsångare. 6/5 2023. Foto: Kerstin Aneusson

Den 6 maj 2023 deltog vi i BirdLife Sveriges Fågeltornskampen. Det blev en morgon vi sent ska glömma. Från tornet vid Norrsjön fick vi uppleva ett rikt och fängslande fågelliv. Dagens fågel var utan tvekan rördrommen, som med sitt ”brölande” kom att dominera hela traktens fågelliv. Det fängslande lätet har liknats vid blåsningar i en kraftig butelj och det kan höras på en mils avstånd. Men här stod drommen väl dold i vasshavet strax utanför tornet. Det är verkligen mäktigt att lyssna till lätet på så nära håll. Vi kunde också höra en rördrom tuta från Lisjöviken. Rördrommen var under en period helt försvunnen från Sverige, men finns nu återigen på många ställen söder om Dalälven. Ibland ackompanjerades rördrommen av en vattenrall och en rörsångare och inte minst av grågässens ljudliga revirhävdanden. I strandskogen trummade mindre hackspett och skogsduvans monotona ramsa hördes från aspdungarna.

Bruna kärrhöksparet bjöd på flyguppvisningar och hanen sågs flyga med vasstrån till bobygget. Knappt något fågelsträck kunde skönjas. Vi noterade åtta rovfågelarter: fiskgjuse, brun kärrhök, duvhök, sparvhök, ormvråk, lärkfalk, tornfalk och stenfalk. Under åtta timmar fick vi ihop 67 fågelarter, vilket får anses bra, men då saknade vi ändå så vanliga arter som skata, björktrast och nötskrika. I vår kommun deltog också Naturklubben vid Högbyladan/Gnien och där fick de ihop 72 arter.

Övrigt: vanlig groda kunde höras från och till och en älgko stod och betade kvist på hygget vid Klockarbo, för att senare passera över Långdalsviken.
Vi ser fram mot nästa års ”kamp”!

Tom, Lennart, Kerstin, Mikael

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.