Blixtsnabb attack i lufthavet och ryl på åsen….

Ryl påträffad på åsen i Sura, mellan Hedvallsbron och vattenverket, 28/7 2024. Foto: Tom Sävström

En fint utvecklad kötticka på tallhögstubbe i hällmarkstallskog,Timmermossen 18/7 2024. Foto: Tom Sävström

Brun mosaikslända spisar sin måltid, efter en skickligt i flykten fångad amiral. Naddtorpsvägen, Ramnäs, 29/7 2024. Foto: Tom Sävström

Mindre hackspett häckade med framgång i strandskog norr Sörsjön. Två utflugna ungar 3 juli 2024. Foto: Lennart Eriksson

Promenerade den 29/7 på Naddtorpsvägen väster om Ramnäs för att försöka se årets växt, brunklöver, som rapporterats därifrån i år och även tidigare år. Den växer där företrädesvis i mittsträngen på grusvägen. Jag såg några exemplar, mer eller mindre överblommade. Ögontröst, jungfrulin, skogsnoppa och syltåg noterades också. En hel del fjärilar flög längs den solbeslysta vägen.
Men det som blev höjdpunkten på promenaden hände verkligen snabbt, som en blixt från klar himmel. En vacker amiral kom flygande och blev ett till synes lättfångat byte för en brun mosaikslända. Se foto som visar när sländan spisar sin måltid.

Äntligen hade jag dagen…. Som jag har sökt efter ryl, (Chimaphila umbellata) på Strömsholmsåsen i vår kommun, utan resultat. Men plötsligt fanns de bara där framför mina fötter, ett antal bladkransar med de typiskt sågade kanterna på bladen, som skiljer den från lingonens blad. Och minsann blommade också en planta!
Ryl är rödlistad CN=Starkt hotad. Nu känd från två växtplatser i Surahammars kommun.

För övrigt noterar vi att mindre hackspett häckat i strandskog norr Sörsjön, två utflugna ungar 3/7, att den numera rödlistade slåtterfibblan blommade i år med drygt 100 plantor i vår slåtteräng i Muren, där också 2 brudsporrar blommat. Och i en åsskärning strax norr Sura kyrka blommade i juli minst 85 tuvor backtimjan. Ut och upplev!

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.