Om furan kunde tala

Om furan kunde tala. Harsjömossen 17/4 2025. Foto: Tom Sävström

På granlågan växer rosenticka och ullticka, i skog med höga naturvärden. 17/4 2025. Foto: Tom Sävström

Ljus jordhumla, hona, på mosippa, Sandfallsbacken, Ramnäs, 23/4 2025. Foto: Tom Sävström

Vem vill gå ut i skogen och jaga ekorre? Som naturintresserad är det svårt att ta in och förstå. Foto: Lennart Eriksson

Jag har under åren gjort ett och annat besök i skogarna mellan Långsjön och Harsjön, i gränszonen mellan kommunerna Surahammar och Västerås. Urskogsresten vid Kranshällarna har presenterats på vår hemsida i ett tidigare inlägg, (19/4 2015). I nordvästra delen på Harsjömossen finns en udde bestående av ett 20-tal gammeltallar på morän. På en tall växer tallticka. En grånad fura med håligheter efter spillkråkans bobyggnadskonst har fallit och ligger med bohålen i vädret. Undrar vilka fåglar som häckat i furan genom åren. Och kanske har den också varit hemvist för fladdermöss och andra livets organismer. Helt klart är att furan kommer vara ett hem för många djur, svampar, mossor och lavar i åtskilliga år, olika arter vid olika stadier av vedens nedbrytning.

Från Kranshällarna trummade spillkråkan ivrigt en morgon och på Surasidan gränsen noterade jag för någon dag sedan rosenticka och ullticka på samma granlåga och intill fanns minst 150 bladrosetter av skogsorkidén knärot. För många av oss naturintresserade är detta okända skogar, värda att utforska vidare. Det är definitivt skogar med höga naturvärden. Och visst är det trevligt och spännande att besöka skogar där man aldrig tidigare varit. Samtidigt känner jag oro över att avverkningar av liknande skogar sker i det tysta. Ingen känd inventering och markägaren, som enligt lag har ansvar för att ta reda på vilka naturvärden hen har på sin skog, det fungerar inte. Det är vi ideella som svarar för inventeringarna och rapporterna i Artportalen.
Den 23 april var en lite kylslagen vårdag då jag såg en humledrottning på mosippa i Ramnästrakten. Någon av jordhumlorna, kanske en ljus jordhumla. Vackra och viktiga djur.

För övrigt noterar vi att Jägareförbundet ännu en gång kämpar för att få allmän jakt på ekorre under perioden 1 november-15 mars. Jakttiderna ska uppdateras och Jägareförbundet vill ha jakt på så många arter som möjligt. Över 1,2 miljoner djur skjuts per år i de svenska skogarna, flera är rödlistade. Naturvårdsverket måste stoppa renodlad nöjesjakt, som inte hör hemma i ett modernt samhälle.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.