Lodjuren minskar drastiskt

Lodjursspår i Myrskogen. 18/3 2013. Foto: Lennart Eriksson.

Lodjursspår i Myrskogen. 18/3 2013. Foto: Lennart Eriksson.

Ingen lojakt i Västmanland. Nej, det blir ingen jakt på lodjur söder om renbetesområdet i vinter. Det har Naturvårdsverket beslutat. Orsaken är att lodjursstammen minskat kraftigt, vilket de senaste inventeringsresultaten från vintern 2012/13 visar. Tyvärr har man som vanligt blidkat jägarsfären med jakttillfällen utan hänsyn till att det inte funnits djur att jaga, baserat på uppställda miniminivåer och antal föryngringar. 2010 fick över 200 lodjur jagas i landet, förra året var denna siffra nere i hälften och i år torde det bli ytterligare en halvering ner till ca 50 lodjur i de nordligaste länen. Lodjuret borde fredas helt i Sverige. Men beslutet är ett steg i rätt riktning.

Tom Sävström

Detta inlägg har kategorierna Jakt. Bokmärk länken.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.