Skogens värden

Svenskbyskogen, en viktig tätortsnära rekreationsskog med höga naturvärden. 14/5 2005. Foto: Tom Sävström

Svenskbyskogen, en viktig tätortsnära rekreationsskog med höga naturvärden. 14/5 2005. Foto: Tom Sävström


Naturupplevelser, rekreation och förbättrad hälsa. Skogen betyder mycket för både barns och vuxnas vardag. Inte minst själva naturupplevelsen är guld värd. Dessutom ger friluftslivet oss människor både rekreation och bättre hälsa. En promenad i skogen minskar stressen, sänker blodtrycket och pulsen samt ökar koncentrationen. Forskning visar att äldre personer som är sjuka tillfrisknar snabbare om de vistas i skogen. Skogens betydelse för hälsa och social gemenskap är värden som ofta glöms bort i debatten.

Bästa klassrummet. Växter och djur väcker nyfikenhet. Att uppleva dem på nära håll ökar lusten att lära och förstå hur naturen fungerar. Upplevelser i naturen stimulerar barns utveckling på flera olika sätt. Skogen lockar barn till lekar som sätter både kropp och fantasi i rörelse. Det är viktigt att alla barn har en skog på nära håll, helst inom 300 meters avstånd.

Betydelse för ekonomin. Den tätortsnära skogen kan ha betydelse för ekonomin i en kommun. Med naturen inpå knuten ökar ett områdes attraktionskraft eftersom det höjer boendekvaliteten för många. Närskogen ger även tillfälle till motion, något som förbättrar folkhälsan. Detta kan i sin tur sänka sjuk- och hälsovårdskostnaderna.

Tom och Gunnel Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.