En insats för grönkullan

Naturskyddsföreningen har inhägnat ett mindre bestånd av orkidén grönkulla. Det inhägnade området, som är ungefär 10×13 meter stort, är beläget i ett skogbryn i södra delen av Kohagens NR. En informationstavla kommer att sättas upp vid lokalen.

Tom och Einar har påbörjat arbetet med att bygga en inhägnad. Kohagen NR 21/5 2014. Foto: Lars Bsenko

Tom och Einar har påbörjat arbetet med att bygga en inhägnad.
Kohagen NR 21/5 2014. Foto: Lars Bsenko

Inhägnat område för skydd av grönkulla. Kohagen NR 21/5 2014. Foto: Lars Bsenko

Inhägnat område för skydd av grönkulla.
Kohagen NR 21/5 2014. Foto: Lars Bsenko

I  Surahammars kommun är grönkullan känd från endast ca fem lokaler. På 1980-talet räknades som mest ett 30-tal exemplar av grönkulla i det inhägnande området. Sedan har arten successivt minskat och år 2013 hittades endast tre exemplar. Det kan vara så att fåren äter upp orkidéerna, då minskningen kan kopplas till att området började fårbetas. Grönkullan är ganska oansenlig i sin helt gröna färg och kan vara svår att upptäcka. Med våra åtgärder hoppas vi rädda grönkullan kvar i Kohagens naturreservat. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta.

Tom Sävström, Lars Bsenko

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.