Får och mindre flugsnappare i Kohagen

Sedan någon vecka tillbaka är Stefan Bjurstedts får på plats i Kohagens naturreservat. Kring midsommar släpps också Ridksolans hästar på grönbete i reservatet. Beteshävden i Kohagen räddar områdets unika växt- och djurliv. För 21 år sedan, i juli 1993, invigdes Kohagen som ett av landets första kommunala naturreservat. Surahammars kommun var alltså lite av pionjärer på området. Nu hoppas vi Kommunen ska inse att det finns flera naturområden som är skyddsvärda – inte minst på kommunens eget markinnehav. Svenskbyskogen är ett tätortsnära skogsområde med höga naturvärden och som också har ett högt rekreationsvärde för oss som bor i Sura. Även Ramnäs och Virsbo väntar på sina första kommunala reservat.

Får på bete i Kohagens naturreservat, 6/5 2014. Foto: Tom Sävström

Får på bete i Kohagens naturreservat, 6/5 2014. Foto: Tom Sävström


Kohagen har en förmåga att ständigt bjuda på överraskningar. Just nu sjunger en mindre flugsnappare nere vid Magforsen. Det är en sällsynt släkting till den betydligt vanligare och mera kända svartvita flugsnapparen. Glöm inte packa kaffekorgen och avnjuta dess innehåll i Kohagen, gärna från grönkullans bryn, med utsikt över åns vatten. Välkommen är du också på de vilda blommornas dag i Kohagen den 15 juni!
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.