Bombmurklor bekräftar Björksnarets skyddsvärde

Bombmurkla i gammal granskog, Björksnaret, Ramnäs, 20/3 2015. Foto: Tom Sävström

Bombmurkla i gammal granskog, Björksnaret, Ramnäs, 20/3 2015. Foto: Tom Sävström


Var nyligen till Björksnaret i Ramnäs och inventerade området på bombmurkla. Området har tidigare inte undersökts beträffande förekomst av denna vårtidiga skålsvamp. Som bekant är bombmurklan en fridlyst svamp inom EU och den har ett högt signalartsvärde i granskogsbiotoper. Jag fann bombmurklor spridda i området på 12 ställen. Fynden är inlagda i Artportalen med koordinat, plus/minus 5 m. Bombmurklorna är stora och fina just nu om man vill se dessa. Fruktkropparna bör kunna ses ytterligare tre till fyra veckor framåt i tiden.
Fynden av bombmurkla förstärker skyddsaspekten för området och vid avverkningar utanför skyddsområdet bör en förstärkningszon lämnas för att förhindra ökat vind- och ljusinsläpp. Bombmurklorna trivs bäst i skuggiga granskogar på morän, där de växer i barrmattan eller djupt nedsänkta i mosstäcket, i nära anslutning till granarna. Följeart till bombmurklan är nästan alltid vispstarr, Carex digitata, så också vid Björksnaret. Markägaren Bergvik är informerad om fynden, via Stora Enso Skog AB/planerare Henrik Björk.
Tom Sävström

Kommentera

One thought on “Bombmurklor bekräftar Björksnarets skyddsvärde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.