Veckans växt – skogsförgätmigej

Just nu ser man på många håll i kommunens tätorter himmelsblå mattor av förgätmigej på mindre välklippta gräsmattor, i skogsbryn och i lövdungar. Det är närmare bestämt skogsförgätmigej (Myosotis silvatica) som nu blommar som bäst. Skogsförgätmigej är ingen ursprunglig växt i kommunen. Den har under 1900-talet planterats in i trädgårdar och sedan spritts sig och blivit bofast på många håll i samhället. Den invaderar lätt olika halvöppna näringsrika marker. Som invasiv påverkar den naturligtvis den ursprungliga floran men det är lätt att bortse från när den blommar som finast i månadsskiftet maj-juni. Och oftast finns den ju på marker som redan påverkats på annat sätt av människan. Utanför tätorterna är den inte särskilt vanlig. Blommorna kan ibland vara mer eller mindre rosa.

Einar Marklund

Skogsförgätmigej. Surahammar 27/5 2015. Foto: Einar Marklund

Skogsförgätmigej. Surahammar 27/5 2015. Foto: Einar Marklund

 

 

Kommentera

2 thoughts on “Veckans växt – skogsförgätmigej

  1. Har haft mycket förgätmigej i trädgården blandat med gullvivor. Väldigt vackert. Nu är det utblommat sedan ett bra tag. Ser inte roligt ut, vad göra för att snygga till. Förgätmigej måste man väl låta plantorna stå kvar för att dom inte ska utrotas eller är det så att dom blir kvar ändå genom frön som dom släpper ifrån sig?

  2. Både skogsförgätmigej och gullvivor är perenna växter som lever kvar även om man ”städar upp” efter blomningen och frösättningen. De konkurreras lätt ut om man låter t.ex.högvuxna gräs, hundkäx m.m. ta överhanden. Så klippa kan man om man inte klipper alltför kort. Bladrosetterna och stråbaserna lever då kvar och kan skjuta nya skott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.