Ny liten skålsvamp i brandområdet och förbudet hävt

Branden 2014 påverkade delar av naturreservatet Färmansbo urskog. 18/11 2014. Foto: Tom Sävström

Branden 2014 påverkade delar av naturreservatet Färmansbo urskog. 18/11 2014. Foto: Tom Sävström

Tricharina gilva, en liten skålsvamp på bränd mark i Färmansbo urskog, 23/5 2015. Foto: Tom Sävström

Tricharina gilva, en liten skålsvamp på bränd mark i Färmansbo urskog, 23/5 2015. Foto: Tom Sävström

Den 23 maj hittade undertecknad en ny liten skålsvamp i brandområdet, närmare bestämt i Färmansbo urskog. Det vetenskapliga namnet är Tricharina gilva och den har ännu inte begåvats med något svenskt namn. Apothesierna var upp till 4 mm breda och ljust bruna med hårig kant. De små fruktkropparna hittades i gammal barrblandskog med inslag av björk och där träden, främst granar, fallit som plockepinn efter den stora skogsbranden. Ett par mindre grupper växte i fuktig bränd jord. Sporerna är ellipsoida, släta och har måtten 16-18 x8-10 my. I Artportalen fanns innan detta fynd gjordes, endast tre rapporter, samtliga från Uppland, av Hans von Eichwald, som också hjälpte till med denna bestämning. Så detta var alltså första fyndet i Västmanland för Tricharina gilva.
Tom Sävström

Tillåtet att vistas i den branddrabbade skogen
Under flera månader har det varit förbjudet för allmänheten att vistas i det område i Västmanland som drabbades av den stora skogsbranden sommaren 2014. Nu är avlysningen hävd och det innebär att du får gå in i det branddrabbade området. Tänk på att precis som i vilken skog som helst bör du vara försiktig och uppmärksam när du vistas i den branddrabbade skogen. Och tänk på att ta hänsyn till människor, djur och natur.
Detta skriver Länsstyrelsen på sin hemsida, där du kan läsa mera om skogsbranden.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.