Ny svampart i kulturreservatet Bråfors

Brun ängsvaxskivling i betesmark i Bråfors kulturreservat, Norberg, 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Brun ängsvaxskivling i betesmark i Bråfors kulturreservat, Norberg, 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Brun ängsvaxskivling växer i närheten av gården i Bråfors, Norberg. 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Brun ängsvaxskivling växer i närheten av gården i Bråfors, Norberg. 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Här om dagen besökte jag det vackra och kulturhistoriskt intressanta landskapet i kulturreservatet Bråfors, Norbergs kommun.Länk till kulturreservatets hemsida är www.kulturreservat.se Mitt ärende var att leta efter ängssvampar i de gamla och numera av får och nötkreatur hävdade betesmarkerna. Området är stort och vill man vara noggrann tar det några timmar att strosa omkring i backarna med fokus på färggranna vaxskivlingar, fingersvampar och andra ängssvampar. Jag klev ur bilen och ”hängde in” en sydsträckande fjällvråk och en räv som ogenerat jagade sork mitt på dagen. Strax innanför stängslet fanns en grupp svampar som visade sig vara färska och fina fruktkroppar av brun ängsvaxskivling, Hygrocybe colemanniana, en sällsynt vaxskivling, som inte tidigare observerats i Västmanland. I Dalarna finns fem aktuella lokaler för arten, alla på kalk- eller rikmark. Den bruna ängsvaxskivlingen i Bråfors växer på mark, sannolikt påverkad av basiskt material från intilliggande gammal slaggvarp. Gården i Bråfors med skog och odlingsmarker ägs och brukas i sjätte generationen av Erik och Margareta Brate. Jag träffade på Erik och berättade om svampen. Han blev lika glad som jag och bjöd på kaffe.

Erik Brate kommer med kaffet. En ny svampart måste ju firas. 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Erik Brate kommer med kaffet. En ny svampart måste ju firas. 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Tack för att du håller landskapet i Bråfors öppet! 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Tack för att du håller landskapet i Bråfors öppet! 29/9 2015. Foto: Tom Sävström

Tom Sävström

Kommentera

1 thoughts on “Ny svampart i kulturreservatet Bråfors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.