Promenad kring Rålken, lördag 12 december 2015

Vi var sex personer som mötte upp i soluppgången. Tempen var omkring 3 minus och ganska vindstilla. Vi började med att besöka torpruinen Rålkhäll där granskogen nu står tät, planterat på 60-talet. På Rålkenfälten sågs en fjällvråk, korp, skator, kråkor och gulsparv. Vid Rullbo i Lillån hade bävern anlagt en liten damm och sågs många spår av vildsvin. Anhalt vid mittpunkten, stora och lilla Sandtorpets lämningar.

Kafferast intogs på nya hygget norr om Gullarsbo invid rest av kolarkoja och milplats, hembygdsföreningen i Haraker har märkt ut platsen och bevarat den gamla körvägen från sönderkörning. Besök vid torpen Svartkärret och Fallet där även hembygdsföreningen har röjt på tunet. Vi beundrade de gamla vårdträden, en stor lind och några almar. I skogen sågs några korsnäbbar och gråsiskor. Avslutade med grillbrasa i norra hörnet på Rålken.

Se karta från 1905 som visar alla öppna åkrar och ängar kring torpen som numera är täckta av granskog från 60-talet.

Lennart Eriksson

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.