Bobyggnadskonst som skapar mångfald

Större hackspettens hane mejslar ett nytt bo i en asp, Svenskbyskogen, 26/4 2016. Foto: Tom Sävström

Större hackspettens hane mejslar ett nytt bo i en asp, Svenskbyskogen, 26/4 2016. Foto: Tom Sävström

Hackspettarnas bobyggnadskonst ger dem med rätta epitetet "naturens nyckelarter"! Svenskbyskogen, 26/4 2016. Foto: Tom Sävström

Hackspettarnas bobyggnadskonst ger dem med rätta epitetet ”naturens nyckelarter”! Svenskbyskogen, 26/4 2016. Foto: Tom Sävström

En promenad i våra närmaste omgivningar, ger ofta en och annan trevlig fågelobservation, särskilt i dessa vårliga tider. I närheten av Svenskbyn, endast några meter från väg och motionsspår kunde jag på nära håll studera en större hackspett, hane, som var i färd med att mejsla ut ett nytt bo i en asp. I andra aspar i närheten finns gamla hackspettsbon, men dessa duger inte och tur är väl det. Genom att hackspettarna årligen hackar ut nya bon skapas ”hem” åt många andra fåglar och djur som nyttjar hackspettarnas övergivna bon. Med rätta kallas hackspettarna – naturens nyckelarter! På bilden kan man se att hackspetten valt att gå loss på aspveden där den rötats av asptickan. Detta ser man ofta i markerna, hackspettsbon under tickor, på björk ofta björkticka och fnöskticka. Hackspettarna är smarta och viktiga fåglar. Jag lovar följa den aktuella hackspettens häckningsframgång och återkommer med rapport. Om nu honan accepterar hanens val av boplats.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.