Ett getingminne från sommaren som varit

Bo av takgeting på vägskylt, Källmoravägen, Surahammar, 11/8 2016. Foto: Tom Sävström

Bo av takgeting på vägskylt, Källmoravägen, Surahammar, 11/8 2016. Foto: Tom Sävström

Takgeting bevakar sitt bo, Källmoravägen, Surahammar, 11/8 2016. Foto: Tom Sävström

Takgeting bevakar sitt bo, Källmoravägen, Surahammar, 11/8 2016. Foto: Tom Sävström

Takgetingen är en av våra vanligaste getingar och den trivs bland mänsklig bebyggelse och i trädgårdar.  Nästan alla fritt hängande getingbon i byggnader har byggts av takgeting. Vanliga boplatser är vindar, fågelholkar, förrådsskjul, utedass, eller utrymmen under tegelpannor och träterrasser. I naturen kan man hitta bon i ihåliga träd, stubbar, vedtravar och ytliga jordhålor. Mera sällan bygger arten fritt hängande bon i buskar och träd, (enligt Nationalnyckeln, Steklar: Myror – getingar). Ett lite mera udda val av boplats kunde flanörer och trafikanter på Källmoravägen i Surahammar beskåda under den gångna sommaren. På baksidan av en vägskylt som varnar för väggupp vid övergångsställe hade ett bo placerats. Kanske var det inte bara jag som förundrades av takgetingarnas skrupliga boval. Men när man känner till det idoga arbetet bakom mästerverket, som formats av tuggat trä som omvandlats till papper, kan man inte annat en känna vördnad och respekt för dessa varelser. Och tänk, boet fick vara ifred hela getingsäsongen, vilket var glädjande i dess utsatthet.

Tom Sävström 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.