Domherren – en skogens doldis

Domherre, årsunge, vid Lindmuren, Surahammar, 30/8 2017. Foto: Tom Sävström

Den 30 augusti i år träffade jag på en kull domherrar som satt i och omkring ett litet kärr på Lindmuren, Surahammar. Jag blev uppmärksammad på fåglarna genom deras ihärdiga lockläten. Men de var svåra att lokalisera, satt de högt eller lågt i träden. Plötsligt upptäckte jag en fågel sittande i en martall två meter från mig. Domherren är vår älskade ”julfågel” som vi känner som stamgäst vid våra fågelmatningar om vintern, eller som kringstrykande flockar i vinterlandskapet. Om sommaren har domherren ett mera diskret uppträdande, en skogens doldis, som vi då inte möter lika ofta, särskilt inte årsungar. ”Mina” domherrar vid Lindmuren lockade i gammal skog tillhörande Sveaskog och typiskt nog var även denna skog avverkningsanmäld.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.