Hedfingersvamp fyndad på Liarsbovägen, Ramnäs

Hedfingersvamp, ett trevligt och överraskande fynd i kanten på Liarsbovägen, inte långt från Kavelbromossen, Ramnäs, 28/10 2017. Foto: Tom Sävström

Den 18 september 1947 hittade Ragnar Morander hedfingersvamp, Clavaria argillacea, i ett skogsområde nära Sala stad, kallat Skuggan. Fyndet finns rapporterat i Artportalen, så också i Västmanlands svampar, Kaufmann, Axelsson m fl. 1990, som enda fyndet i Västmanland. Idag, 28 oktober 2017, alltså drygt 70 år senare tog jag en promenad på Liarsbovägen, från Högbyn till Vålstocken och åter. Och gjorde då fynd av hedfingersvamp i grus och sand i kanten på skogsbilvägen. På båda sidor vägen breder hyggen ut sig och i närheten av de 20-talet fruktkropparna fanns unga plantor av tall, björk, salix, samt ljung och glest med kruståtel. Min första tanke gick till just hedfingersvampen, även om den något påminde om de gula fingersvamparna i släktet Clavulinopsis, (exempelvis hagfingersvamp) som man hittar i naturbetesmarker. Väl hemma kunde jag i ljusmikroskopet bekräfta arten, som har ellipsoida till nästan cylindriska sporer i spannet 9-12 x 4,5-6 my. Fruktkropparna var blekt gula till gulvita, sköra, mellan 2-7 cm höga och 3-8 mm breda, klubbformade. Den gör skäl för namnet då den ofta anges växa i mager sandig hedartad mark, gärna med ljung och tall. Alltid trevligt med nya fynd i markerna, särskilt sådana man hoppats på att någon gång få bekanta sig med.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.