Havsörnar – med skarpa blickar

Havsörnar på Norrsjöns is, 15/4 2018. Foto: Lennart Eriksson

Havsörnen – Nordeuropas största rovfågel var tidigare utrotningshotad på grund av hård jakt och miljögifter. Men sedan dess har havsörnen ökat igen och anses nu vara räddad. Men hoten finns fortfarande kvar. Miljögifter, skogsavverkning, tjuvjakt och plundring av bon är faror för den känsliga arten. Under 2018 (t o m 20/4) finns i Surahammars kommun 82 rader rapporterade havsörn i Artportalen, av 22 observatörer. Det innebär att vi numera regelbundet ser denna mäktiga rovfågel i landskapet. Naturskyddsföreningens Projekt Havsörn har givit resultat.

Havsörnarna på bilden är från 15 april på Norrsjöns våris, uppvaktade av en fiskmås.

 

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.