Fågeltornskampen – 73 arter vid Norrsjön

Grågässen präglade Norrsjön denna fina majdag. 5/5 2018. Foto: Tom Sävström

 

Glada miner på Norrsjöns fågeltorn, 5 maj 2018. Foto: Jesper Gustavsson

Åtta timmars intensiv skådning från tornet vid Norrsjön bjöd på en del överraskningar och inte minst många fina upplevelser. Tidigt på den kylslagna morgonkvisten drog vattenrall och rördrom igång sina spektakulära ljudyttringar från vassbältet strax utanför tornet. Från vass och snår sjöng också rörsångare, sävsparv och buskskvätta, medan göken ropade och orrarna kuttrade i väster. Längre fram på dagen, när solen började värma gott, dansade sjöns bruna kärrhökar fram och åter kring stränderna, två hanar och en hona noterades. En adult havsörn fick alla grågäss att ta till vingarna och en kaskad av kacklande tog vid. Grågässen präglade sjön denna dag, som de livligaste och ljudligaste fåglarna.

Strandskogen drog till sig en hel del småfåglar, exempelvis stjärtmes, gärdsmyg, trädkrypare och en enträget sjungande svartvit flugsnappare. Överraskningar var 7 storskarvar och 5 vitkindade gäss som sträckte mot norr, samt jagande tornfalk och lärkfalk. Norrsjön är inte bara fåglar, i Långdalsviken sågs fem vildsvin, rådjur och en dräktig älgko beta vattenväxter. Fågeltornskampen är upplagd som en tävling och nedan ses resultatet för Västmanland 5 maj 2018. För mera info, se SOFs hemsida,  http://birdlife.se/

Resultat Västmanland

  1. Norsa 99 arter (delad 4:e plats i Sverige)
  2. Asköviken 82 arter
  3. Norrsjön 73 arter
  4. Backgården 67 arter
  5. Lagårdssjön 61 arter 
  6. Högbyladan 59 arter

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.