Makaonfjärilen – den vackraste?

Vackra fjärilar på vacker blomma, Västsura ekhage, 1/6 2018. Foto: Tom Sävström

Här tillsammans med skogsnätfjäril, Västsura ekhage, 1/6 2018. Foto: Tom Sävström

En av de största, och absolut vackraste, Makaonfjärilen, här i Västsura ekhage, 1 juni 2018. Foto: Tom Sävström

Larven av makaonfjäril är vacker, men motbjudande för rov. Här har Måns hittat en larv på strätta vid Vågsjön, Uggelbo, 2016. Foto: Tom Sävström

En av dessa extremt varma försommardagar 2018 (1 juni) var jag på plats när det hände. Västsura ekhage och hassellund delas av en grusväg. I ekhagen, strax innanför taggtråden, växer ett bestånd med tjärblomster. Snart stod jag där med kameran och såg hur fjärilarna födosökte i tjärblomstrens röda blomställningar. Helt plötsligt räknar jag till sju (7) makaonfjärilar i beståndet. De tycks hävda revir, men också uppvisar de en vacker parningsdans, ibland högt upp i luften, mot en klarblå himmel. Upplevelsen var magisk. Visste att ekhagen var omtyckt biotop för makaonfjärilarna, men antalet på en så pass liten yta överraskade mig. Om allmänheten skulle rösta om den vackraste dagfjärilen i vårt land, tror jag makaonen skulle vinna. Ja, i alla fall hamna topp 5. Vad tycker du?

Hos makaonfjärilen är könen lika, de flyger i juni i blomrika marker, även på mossar, eller längs bäckar. Lägger ägg på exempelvis kärrsilja, strätta, etc. Larven är flitigt fotad, vacker, men för fiender osmaklig! Jag har hittat larver på palsternacka på Sura Bruks industriområde.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.