Den grå flugsnapparen är en doldis men häckar gärna synligt

Matdags, fjäril och blomfluga på menyn. Foto: Ulf Edvinsson

Typiskt val av boplats för grå flugsnappare, öppet på någon lämplig ”hylla”. Foto: Ulf Edvinsson

Den grå flugsnapparen är en doldis i fågelvärlden. Grå och oansenlig i sin dräkt och sången är knappt hörbar. Ingen skönsjungande fågel direkt. Men den är trevlig att möta i naturen. Absolut är det så. Den ger dock inte samma känsla och upprymdhet hos betraktaren som den svartvita flugsnapparen gör, när den anländer i början på maj. Könen är lika och åldrarna snarlika och normalt ej skiljbara i fält, (Fågelguiden). Men det som utmärker denna fågel är dess val av boplats. Boet ska ligga öppet för fri inflygning, oftast inte särskilt diskret. Där är den inte en doldis, vilket Ulf Edvinssons fina bilder tydligt visar. Jag har sett den häcka i blomlåda, i rotvälta, under taknock, på taket av fågelholk etc… ofta med boet placerat väl synligt. Predatorer borde ha lätt för att plundra boet, men kanske boets placering, påfallande ofta i närheten av människoboningar, ger fågeln dess nödvändiga skydd … (Bilderna från Långsjön, Surahammar, 2018).
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.