Vinterfåglar inpå knuten 2019 – gråsiskan i topp

Gulsparv, numera rödlistad art, räknades med 177 individer i Surahammar. Foto: Tom Sävström

Gråsiskan i topp i Surahammar med 904 räknade individer. Foto: Tom Sävström

Den årliga vinterfågelräkningen i landet är avslutad och för landet som helhet höll talgoxen och pilfinken undan för årets uppstickare, gråsiskan. I Västmanland och Surahammars kommun var det dock gråsiskan som uppträdde talrikast vid fågelmatningarna. Det beror på invasionsrörelser av gråsiskor från öster och som vi kunnat se stora flockar av under höst och vinter 2018-2019. I Surahammars kommun räknades fåglar vid 37 matningar av 36 observatörer. Totalt räknades 2838 fågelindivider i kommunen. Att ha en fågelmatning utanför köksfönstret är hälsobringande, något vi dagligen kan glädja oss över, signerat våra kära vinterfåglar! Hoppas på flera matningar och deltagare år 2020.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.