Svampar som blöder

Styvskinnets färgförändring vid skrapning. På klibbal vid Finnmossen, 2/2 2019. Foto: Tom Sävström

Blödskinnet gör skäl för namnet. Blir intensivt blodröd vid skrapning. Rålken 9/1 2019. Foto: Tom Sävström

Här har rödvedsskinnet färgat murken granved intensivt röd. Svenskbyskogen 16/4 2012. Foto: Tom Sävström

Vid bestämning av svampar ute i fält finns en hel del karaktärer som är viktiga att studera för att kunna göra en rätt artbestämning. Men inte bara genom seendet, utan här gäller att lukta, känna och smaka. Ett annat sätt som kan vara av vikt är att trycka till på en svamp med tummen eller pekfingret för att därmed framkalla en färgförändring, jämför exempelvis tumning på rören hos soppar, där färgreaktionen man får utgör en viktig bestämningskaraktär. Två skinnsvampar som bokstavligen blöder vid skrapning på hymeniet är blödskinn (Stereum sanguinolentum) och styvskinn (Stereum rugosum). Blödskinnet är en av de första kolonisatörerna på kullfallna barrträd. Styvskinnet förekommer allmänt på flera olika lövträd. Bifogade bilder visar tydligt på färgreaktionen vid skrapning hos dessa svampar. En tredje svamp, även det en skinnsvamp, rödvedsskinn (Phanerochaete sanguinea) har en annan ”blödande” karaktär, där svampen färgar veden intensivt cinnoberröd. Rödvedsskinnet förekommer främst på murken barrved, mera sällan på lövved. Färgförändringar hos svampar är ganska vanligt förekommande och utgör en intressant utmaning om man vill öka sina kunskaper om vår mångformiga svampflora.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.