Fågeltornskampen 4 maj

Vårt nybyggda torn från 2006 vid Norrsjön. Byggt på stomme från rutschkana som fanns vid Campingbadet.
Det gamla tornet var byggt på 1950-talet på samma stomme. Foto: Tom Sävström

Ett 90-tal fågeltorn deltog i BirdLife Sveriges Fågeltornskamp denna kalla majmorgon och dag. En sedan ett par dagar uppbromsad vår hejdade inte något av de föranmälda tornen att genomföra evenemanget Fågeltornskampen. Det kämpades väl i kylan, mellan 05:00 – 13:00. För andra året i rad deltog vi från vårt fågeltorn i Långdalsviken vid Norrsjön. Det kalla vädret gjorde att fågellivet gick litet på sparlåga och något sträck att tala om kunde vi inte se. Vi fick dock ihop 62 arter, mot förra årets 73. Finaste obsen vid Norrsjön var en brun glada som kretsade i söder och drog vidare ut över Lisjö ängar. Strax utanför tornet underhöll en vattenrall från och till under dagen med sin breda lätesrepertoar. En mindre hackspett trummade ihärdigt i strandskogen och skogsduvans ”o-ve – o-ve” hördes från reviret. En stenknäck var också en liten överraskning. Fågeltornskampen är ett evenemang som arrangeras den lördag som infaller mellan 3 och 9 maj. Evenemanget är utformat som en tävling men är framförallt ett evenemang för att väcka intresse för fåglar och fågelskydd. Tillsammans med besökare diskuteras exempelvis biologisk mångfald och klimatfrågan samtidigt som besökare och tävlande spanar efter, tittar på och njuter av fågellivet.  Vi tar nya tag inför nästa år och tävlar mot oss själva i försök att se och höra fler än 73 arter. En bra dag är det fullt möjligt.

Mer om fågeltornskampen kan du läsa på Bird Life Sveriges hemsida eller på VOF:s hemsida.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.