Prästkragar och insektsliv

Fyrbandad blombock och blomkrabbspindel på prästkrage. Spjutmossen, Surahammar, 29/6 2019. Foto: Tom Sävström

Svavelgul höfjäril besöker gärna prästkragar längs skogsbilvägar. Fanfluken, Ramnäs, 9/7 2019. Foto: Tom Sävström

Kan vi leva utan prästkragen. Säkert har du som vistas i skog och mark i år uppmärksammat den frodiga växtligheten i markerna, inte minst längs alla vägkanter, långt ut efter skogsbilvägar dessutom. Det har ju regnat en del och tack och lov slipper vi därmed en torrsommar som 2018. Särskilt vanlig tycks prästkragen vara i år, den finns i mäktiga bestånd och den drar till sig mängder av småkryp och fjärilar. Blombockar av flera arter tycks trivas särskilt i prästkragen. Men blomman som vi alla älskar och känner så väl från barndomen gillas också av många fjärilar. Svavelgul höfjäril patrullerar längs skogsbilvägar och ses ofta suga nektar ur prästkragens blomma. ”Älskar, älskar inte”-blomman förgyller tillvaron för oss människor och för den biologiska mångfalden är den oöverträffad, känns det som …. 

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.