Ett skimrande möte vid Björksnaret

Sälgskimmerfjäril på vargspillning, Björksnaret, Ramnäs socken, 13/7 2019. Foto: Tom Sävström

Sälgskimmerfjäril på grusväg vid Björksnaret, Ramnäs socken, 13/7 2019. Foto: Tom Sävström

Sälgskimmerfjärilen är en stor och otroligt vacker dagfjäril. Första fynden i Sverige gjordes i Blekinge 1981 och Kullaberg i Skåne 1983. Efter flera lyckade somrar på 2000-talet har den expanderat och kan ses så långt norrut i landet som Värmland och Dalarna. Första fyndet i Västmanland gjordes på Ängsö av Hannes och Niclas Lignell 13-14 juli 2017, (se Artportalen). Först i Sura blev Lennart Eriksson med ett fynd vid Åsenlund, Ramnäs 16 juli 2018.  Den 13 juli i år fick jag en fin upplevelse med en sälgskimmerfjäril på skogsbilväg vid Björksnaret, Ramnäs. Den flög upp från vägen framför mig, men satte sig åter och jag kunde studera den i kikaren. Trodde först det var en aspfjäril, som den liknar och vilken jag sett på denna plats tidigare år. Jag la mig rak lång på vägen för att försöka få en bild av fjärilen. Då upptäckte jag att den satt på en gammal vargspillning och med en gulfärgad snabel sög fukt och näring. Precis som aspfjärilen besöker denna fjäril gärna djurspillning eller kadaver på marken. Jag kunde till och med försiktigt ta bort ett par skymmande smultronblad någon centimeter från den stora och granna fjärilen, utan att den reagerade. Den trivs i lövskog, med bland annat sälg. Den flyger i juli-augusti, så än finns chansen se den i år. Ut och upplev!

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.