Intresserad av slussar?

När slussporten i Sura läcker vatten blir det en perfekt dusch för gräsandhonan, 13/8 2017. Foto: Tom Sävström

Just nu pågår en fotoutställning på Suras bibliotek som visar bilder på Kolbäcksåns/Strömsholms kanals 26 slussar. Det är stora och vackra färgbilder. Bilderna har tagits fram av Eggeborns och går att beställa. Surahammars första sluss är en dubbelsluss som allmänt kallats Hovgårdens sluss, men den har fått det officiella namnet Landshövding af Ugglas. Slussen i Seglingsberg har fått det officiella namnet Hertig Carl af Södermanland. Den är kanalens minsta sluss när det gäller höjning/sänkning av vattennivån vid en slussning. Fotograf är Mats Andersson och för texten svarar Anders Berlin.
Suraslussen är också ett lokalnamn när vi intresserade ornitologer rapporterar fåglar i Artportalen. Strömstare och kungsfiskare kan med tur ses där, liksom en del andra fåglar.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.